ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΕΜΟΛΟΓΟ ΑΜΕΣΑ

ΚΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΩΝ

Η κοπή αναφέρεται στις γωνίες και αναλογίες που ένας κόφτης διαμαντιών θα δημιουργήσει ένα ακατέργαστο διαμάντι σε ένα επεξεργασμένο διαμάντι. Τα διαμάντια τροχίζονται με 58 έδρες. μια καλή κοπή είναι απαραίτητη ώστε να δόσει το διαμάντι την μέγιστη δυνατή λάμψη.

Η λέξη κοπή αναφέρεται στο σχήμα του διαμαντιού. Οι επτά κοπές διαμαντιού είναι : Round brilliant, marquise, pear, emerald-cut, princess, oval & heart.

 

 

ΧΡΩΜΑ

Το καλύτερο χρωμα διαμαντιού είναι το άχρωμο διότι είναι αυτό που λειτουργεί επιτρέποντας στο φως να διασχύσει και να μετατραπεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τα διαμάντια κατατάσσονται με την χρωματική κλίμακα του γεμμολογικού ινστιτούτου των Η.Π.Α. που ξεκινά από το D (απόλυτα άχρωμο) έως το Z (κίτρινο). Οι διαφορές μεταξύ την μία κλίμακα με την άλλη είναι ανεπέστητες και ένα μη έμπειρο μάτι αδυνατεί να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση του χρώματος, ενώ οι διαφορές χρώματος επηρεάζουν την αξία. Τελείως άχρωμα διαμάντια είναι πολύ σπάνια και πολύτιμα.

Τα διαμάντια υπάρχουν με αποχρώσεις πέραν του κίτρινου, όπως ροζ, μπλε, καφέ, πράσινο, πορτοκαλί, μαύρο, και σπανίως το κόκκινο. Αυτά τα “φανταιζί διαμάντια μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη αξία και έχουν ξεχωριστές κλίμακες αξιας.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Σχεδόν όλα τα διαμάντια έχουν κάποιες εσωτερικές ατέλειες που λέγονται έγκλειστα. Αυτά δημιουργήθηκαν από ξένα ορυκτά ή ρογμές κατά την δημιουργία του στα βάθη της γης. Κάθε διαμάντι αξιολογείται με τον ιδιαίτερο συνδυασμό των εγκλείστων . Τα περισσότερα έγκλειστα δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι και έτσι ένας μεγεθυντικός φακος 10x καθώς και ένα έμπειρο μάτι, χρειάζονται ώστε να εντοπιστούν. Η καθαρότητα περιγράφει ουσιαστικά την έλλειψη εγκλείστων. Ένα διαμάντι που δεν εχει σχεδόν καμία εσωτερική ή εξωτερική ατέλεια θεωρείται υψηλής ποιότητας γιατί μεγιστοποιείται η λάμψη λόγω της δυνατότητας του φωτός να διασχύσει την πέτρα.

ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΤΙΑ

Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης βάρους όποιου πολύτιμου λίθου. Η λέξη “καράτι” ξεκίνησε ως μονάδα βάρους των πολύτιμων λίθων. Ένα καράτι ισοδυναμεί με ένα πέμπτο το γραμμαριού. Υποδιαιρείται σε 100 υπομονάδες που ονομάζονται “points.

Το βάρος σε καράτια από μόνο του δεν καθορίζει την αξία ενός διαμαντιού. Δύο πέτρες με ακριβώς ίδιο βάρος μπορεί να διαφέρουν αρκετά στην τιμή τους λόγω των ποιοτικών διαφορών τους. Ένα μικρότερο διαμάντι μπορεί να είναι πιο πολύτιμο από ένα μεγαλήτερο που έχει κατώτερο χρώμα, καθαρότητα και κοπή. Μεγάλα διαμάντια υψηλής ποιότητας είναι πολύ σπάνια και συνεπώς τα πλέον πολύτιμα.

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ ΣΑΣ

Καθαρισμός

Αν καθαρίζονται τακτικά τα διαμάντια σας θα εξωτερικεύουν πάντα την λάμψη τους. Αν επιλέξετε να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας που φέρουν διαμάντια στο σπίτι, σας να ετοιμάσετε ένα δοχείο με νερό και ήπιο απορυπαντικό. Αφήστε τα να μουσκέψουν μερικά λεπτά , απλώς βουρτσίστε το δακτυλίδι και τις πέτρες με μία οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε σε καθαρό χλιαρό νερό και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί