Μέταλλα που τίνουν να εξαντληθούν

Θα έπρεπε να ανησυχούμε για την εξάντληση των φυσικών πόρων; Από τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν , ποιος είναι που θα εξαντληθεί πρώτα;

Όσο καταναλώνουν οι κοινωνίες, τόσο ακούμε για ορυκτά και μεταλλεύματα που συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να συμπεράνει κανείς ότι αρκετά από αυτά εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από τους φυσικούς πόρους δεν θα εξαντληθούν.

Κάποιες από τις συσκευές που υπάρχουν σήμερα, όπως , οι υπολογιστές τα ιατρικά μηχανήματα, βασίζονται σε έναν κατάλογο συστατικών. Τα κινητά περιέχουν από μόνα τους 60-64 από αυτά.

«Πολλά από τα μέταλλα είναι σε ελάχιστες ποσότητες, όμως είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της συσκευής.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ο χαλκός, το αλουμίνιο ο σίδηρος, αλλά και λιγότερο γνωστά.

Η τελευταία κατηγορία υλικών έχει περιέλθει σε έλεγχο, καθώς αποτελούν συστατικά των smartphones, των υβριδικών αυτοκινήτων, των ανεμογεννητριών, των υπολογιστών και πολλών αλλων.

Η Κίνα –η οποία παράγει το 90% των μετάλλων της Γης – ισχυρίζεται ότι τα ορυχεία θα «στεγνώσουν» σε 15 με 20 χρόνια.

αν η ζήτηση για το ίνδιο συνεχιστεί, ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εχει εξαντληθεί σε 10 χρόνια. Αντίστοιχα, η πλατίνα σε 15 χρόνια και το ασήμι σε 20 χρόνια.

Κάποιοι υποστηρίζουν ακόμη ότι σε 80 χρόνια δε θα υπάρχει αλουμίνιο.

Άλλοι υποστηρίζουν, ότι το ρόδιο , ακολουθούμενο από το χρυσό, το λευκόχρυσο και το τελλούριο είναι από τα πιο σπάνια στοιχεία, σε ό,τι αφορά το ποσοστό τους στη Γη και τη σημασία τους στην κοινωνία.

Όσο σημαντικά ακούγονται αυτά τα στοιχεία, η απώλεια του ασημιού, της πλατίνας, του αλουμινίου ή οποιουδήποτε άλλου ορυκτού , κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβεί ποτέ..

Προσφορά και ζήτηση
Καταρχήν, είναι αδύνατο να αποδειχτεί. Οι επιστήμονες δε μπορούν να πουν οριστικά ότι «ο κόσμος δε διαθέτει πια αποθέματα από ασήμι», χωρίς να έχουν ελέγξει κάθε υπόγεια γωνιά του πλανήτη.
Ένας λόγος, ακόμη, είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο για την εξάντληση ενός πόρου, η τιμή των τελευταίων , αυτού θα φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα και οι κατασκευαστές δε θα μπορούν να έχουν κανένα κέρδος από τα προϊόντα που θα φτιαχτούν . Θα έχουν βρει κάποια εναλλακτική πηγή, ακόμη και χειρότερης ποιότητας. Καθώς αλλάζουν η προσφορά κα η ζήτηση, επηρεάζονται οι τιμές και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τις ανάγκες τους και το πώς τις ικανοποιούν.
«Αυτό σημαίνει ότι δε μπορείς να καταναλώσεις ποτέ τα πάντα, επειδή οι τιμές ανεβαίνουν τόσο πολύ που σταματάς να τα χρησιμοποιείς».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σπανιότητα δεν εξαρτάται από το πόσοι τόνοι του τάδε στοιχείου έχουν μείνει στον πλανήτη, αλλά από το πόσο εύκολα φτάνει κανείς σε αυτό.

Έτσι, η σπανιότητα σχετίζεται περισσότερο με τη διαθεσιμότητα και όχι με τα πραγματικά αποθέματα . Φυσικά στο παιχνίδι» αυτό μπαίνει και η πολιτική.

Πολλά από τα σπάνια στοιχεία της Γης προέρχονται από την Κίνα. Πριν από αρκετά χρόνια, η Κίνα αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές αυτών των υλικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής τους και των προϊόντων που παράγονταν με αυτά.

Υποκατάστατα
το επιχείρημα ότι αν ένα στοιχείο «τελειώσει» ο κόσμος θα βρει άλλα

Ωστόσο, είναι δύσκολο να βρεθούν καλά υποκατάστατα.

Σε μια πρόσφατη μελετη προσπάθησαν να εντοπίσουν , υποκατάστατα για 60 μέταλλα.

Δώδεκα από αυτά, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κανένα υποκατάστατο για τις πιο σημαντικές χρήσεις τους, και κανένα από τα 60 μέταλλα τα οποία μελέτησαν δεν είχαν κάποιο υποκατάστατο, που να καλύπτει όλες τις χρήσεις .
Μέσα στα επόμενα χρόνια, ελπίζει να έχει μια καλύτερη ιδέα, από το ποια μέταλλα να βρίσκονται σε χαμηλή προσφορά.
Εν τω μεταξύ, ίσως θα βοηθούσε αν οι καταναλωτές γίνονταν περισότερο υπεύθυνοι στο ζήτημα της ανακύκλωσης όλων των υλικών και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών συσκευών.

Share this post